De laatste tijd zijn alom verschillende bouwstenen verschenen die invulling geven aan het principe ‘water en bodem sturend’. Het waterschap Brabantse Delta signaleert echter dat een totaalbeeld nog ontbreekt. Het waterschap heeft RUIMTEVOLK gevraagd om voor hun waterschapsgebied één integraal ruimtelijk beeld op te stellen dat als een belangrijk hulpmiddel kan fungeren voor het strategische gesprek met andere overheden, regio’s en maatschappelijke organisaties.
Hoewel ‘water en bodem sturend’ tegenwoordig veelvuldig aangehaald wordt in planvorming, lijken er nog wisselende beelden te bestaan over tot welke concrete kansen en opgaven dit leidt. Het gevaar sluimert dat de term een containerbegrip wordt, dat uiteindelijk weinig richting geeft. Voor het waterschapsgebied Brabantse Delta stellen we een integraal ruimtelijk beeld op in de vorm van een concrete, ruimtelijke onderlegger die realistisch, overzichtelijk en gebiedsgericht inzicht geeft in de gevolgen van de denklijn achter water en bodem sturend, maar die ook houvast geeft bij welke ontwikkelrichtingen hierbij passen.
Het integraal ruimtelijk kaartbeeld maakt onderscheid in de vier watersystemen die in het waterschapsgebied te vinden zijn (polders, beekdalen, ruggen en flanken). Voor elk van de gebieden toont het ruimtelijk kaartbeeld:
- Waar staan we nu, hoe werkt het systeem?
- Wat zijn de opgaven, wat komt er op ons af?
- Wat zijn gewenste, robuuste ontwikkelrichtingen voor een gebied?
Bij het opstellen van dit integraal ruimtelijk beeld ligt het zwaartepunt op het samenvoegen en ‘vertalen’ van bestaande bouwstenen. Maar parallel worden ook enkele verdiepingsvragen uitgewerkt, zoals het in beeld brengen van het watersysteem over de landsgrens, het verdiepen van het verziltingsvraagstuk en het omgaan met klimaatontwikkelpaden (KLIMAP). Hiertoe werken we samen met ingenieursbureau TAUW.