Projecten

Bestemming Verrijkt: ontwerpend onderzoek mobiliteitshubs Overijssel

Hoe kunnen de stationsomgevingen van de
kleinere stations in Overijssel veranderen in
slimme en aantrekkelijke mobiliteitshubs? Dit was de centrale vraag voor het ontwerpend onderzoek dat RUIMTEVOLK in samenwerking met de provincie Overijssel en NS Stations uitvoerde in kader van de Open Oproep Vitale Steden en Dorpen van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

In Overijssel groeit het verschil in bereikbaarheid tussen de grote steden en de kleinere steden en dorpen. Bereikbaarheid is een belangrijke factor voor de leefbaarheid; denk aan de toegang tot werkgelegenheid, natuur en voorzieningen. Het inzetten op nabijheid lijkt dan ook een belangrijke toekomstrichting.

De aanwezigheid van mobiliteithubs is voorwaardelijk om vorm te geven aan deze nabijheid. Daarin vervullen kleinere stations(omgevingen) een belangrijke rol. Echter, in potentie is de betekenis van deze stationsomgevingen veel groter dan een slim knooppunt van vervoersmodaliteiten – zeker in kleinere steden en dorpen.

In het ontwerpend onderzoek, getiteld ‘Bestemming Verrijkt – van slimme knooppunten naar maatschappelijke pluspunten‘, hebben we ons gericht op kansrijke verbindingen tussen bereikbaarheid en uiteenlopende ruimtelijke- en sociaal-maatschappelijke opgaven, rondom drie casussen en type stationsomgevingen: Hengelo, Holten en Ommen. Op basis van dit ontwerpend onderzoek zijn generieke bouwstenen gedestilleerd voor¬†(toekomstige) beleidskeuzes en ontwerpmaatregelen.¬†

Dit ontwerpend onderzoek vond plaats in het kader van de Open Oproep Vitale Steden en Dorpen van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en is uitgevoerd in samenwerking met de Provincie Overijssel, NS Stations en ProRail.

Bekijk de samenvatting

Meer informatie

Anne Seghers

Ruimtelijk strateeg / Ontwerper / Directielid

Stuur e-mail 06 41 31 30 55

Eva Hexspoor

Stedenbouwkundige

Stuur e-mail 06 28 06 19 65

Relevante projecten

Onze werkplaats in Utrecht

Onze werkplaats bevindt zich centraal in Nederland, in de prachtige historische binnenstad van Utrecht.