Actueel

Anne Seghers in jury Rietveldprijs én Truus Schröderprijs

Het is inmiddels een echte Utrechtse traditie: de Rietveldprijs. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan een project dat bijzonder is om zijn architectonische, stedenbouwkundige of landschappelijke kwaliteit. Het gaat niet alleen om de ruimtelijke kwaliteit, maar ook om de bijdrage die een project levert aan de stad. Dit keer neemt Anne Seghers zitting in de jury.

In 2024 wordt deze tweejaarlijkse prijs voor de 18e keer uitgereikt aan een project dat bijzonder is om zijn architectonische, stedenbouwkundige of landschappelijke kwaliteit. Daarbij gaat niet alleen aandacht uit naar de ruimtelijke kwaliteit, maar ook de bijdrage die een project levert aan de stad is van belang.

Nieuw is dat dit jaar voor het eerst ook de Truus Schröderprijs wordt uitgereikt. Deze prijs, vernoemd naar de vrouw van Gerrit Rietveld én opdrachtgever van het Rietveld-Schröderhuis, wordt toegekend aan een project dat uitblinkt in goed opdrachtgeverschap.

Voor de Rietveldprijs en de Truus Schröderprijs 2024 komen projecten in aanmerking die in 2022 en 2023 zijn opgeleverd binnen de gemeente Utrecht. Iedereen kan projecten inzenden waarvan hij denkt dat deze in aanmerkingen komen voor de prijs. Inzenden kan t/m 20 maart 2024 via het aanmeldformulier op www.rietveldprijs.nl.

Jury

Deze editie neemt Anne Seghers zitting in de jury. De andere juryleden zijn Titia Luiten (JHK Architecten, juryvoorzitter), Ianthe Mantingh (Zijdekwartier Architecten), Patrick van der Klooster (BPD) en publicist Leon Sebregts (architect en architectuurhistoricus).

“Ik vind het een enorme eer om me als jurylid uit te spreken over de ruimtelijke kwaliteit in de stad Utrecht. Een stad waar ik al bijna 15 jaar woon en waar we met ons bureau RUIMTEVOLK ook gevestigd zijn. Het is extra bijzonder dat dit jaar voor het eerst ook het opdrachtgeverschap een prijs krijgt. Want de kwaliteit van het uiteindelijke ontwerp ligt niet alleen in handen van de architect of stedenbouwkundige, maar is sterk afhankelijk van de visie en daadkracht van de opdrachtgever. Dat is iets waar we als Nederland meer dan ooit behoefte aan hebben. Ik hoop met deze prijs Utrecht hier een stap verder mee te helpen.”

In het voorjaar buigt de jury zich over de inzendingen. In juni maakt ze bekend welke projecten zijn genomineerd. De winnaars worden in november bekend gemaakt. Daarnaast wordt er dan een publieksprijs uitgereikt. Hierop kan iedereen in september zijn stem uitbrengen.

Foto boven: Catharijnesingel Zuid, de laatste prijswinnaar in 2022. Fotograaf: Bas van Setten.

Artikelen & blogs

Onze werkplaats in Utrecht

Onze werkplaats bevindt zich centraal in Nederland, in de prachtige historische binnenstad van Utrecht.