Actueel

Anne Seghers praat mee over Utrechtse Stedenbouwvisie

Utrecht wil de komende jaren verder groeien, naar een stad met in 2040 mogelijk meer dan 450.000 inwoners. De manier waarop deze groei plaatsvindt, verschilt per wijk. De eigenheid en veelkleurigheid van elke wijk is hierbij een belangrijk vertrekpunt. In de Stedenbouwvisie wordt straks vastgelegd hoe deze kwaliteiten geborgd of versterkt moeten worden als de stad gaat groeien. Als opmaat naar deze Stedenbouwvisie vindt op 9 november een verdiepend gesprek plaats met de vakgemeenschap. Als inwoner en professional zal Anne Seghers een bijdrage leveren aan deze avond.

Utrecht staat aan de vooravond van een forse groeiopgave. Van een stad met 350.000 inwoners maakt Utrecht de komende 20 jaar de sprong naar 450.000 inwoners. Hoe Utrecht deze groei wil laten plaatsvinden, is vastgelegd in de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU 2040). Hierin wordt ingezet op gespreide maar geconcentreerde groei rond knooppunten, om zo de druk op de stad te verdelen en ervoor te zorgen dat iedere inwoner op een aanvaardbare afstand van stedelijke voorzieningen en groen woont. Maar hoe zorg je voor groei met kwaliteit? En met behoud van identiteit? Daarover zal de Utrechtse Stedenbouwvisie straks uitspraken doen.

In aanloop naar de totstandkoming van deze Stedenbouwvisie organiseert Architectuurcentrum Aorta op 9 november een verdiepend gesprek met de vakgemeenschap. Als professional én inwoner van Utrecht zal Anne Seghers een bijdrage leveren aan deze avond en een deelsessie onder haar hoede nemen.

‘In mijn deelsessie zullen we stilstaan bij de Tweede Daalsedijk in Utrecht, een plek waar ik al bijna 15 jaar woon. Een van de oudste verbindingswegen tussen Utrecht en Amsterdam is nu een dynamische woonstraat. De straat is in zichzelf een tijdlijn, van delen die meer dan 100 jaar oud zijn tot blokken die in de jaren 80 via sloop-nieuwbouw zijn vervangen, tot nieuwe buurtjes die anno 2023 letterlijk in de steigers staan. Als we kijken naar wat elke tijdsperiode heeft gebracht en hoe hieraan gesleuteld is, wil ik het gesprek aan gaan over wat verdichten met kwaliteit is, maar ook over wat het zeker niet is. Samen met vakgenoten wil ik scherpstellen welke ontwikkelprincipes hieruit te destilleren vallen voor de toekomst.”

Mee praten op 9 november? Meld je aan via de website van Aorta.

Artikelen & blogs

Onze werkplaats in Utrecht

Onze werkplaats bevindt zich centraal in Nederland, in de prachtige historische binnenstad van Utrecht.