Actueel

Lunchlezing: Slimme strategieën voor een gezonde leefomgeving

RUIMTEVOLK en TNO organiseren een lunchlezing over de ‘Gezonde Leefomgeving’.

De gezonde leefomgeving (her)wint de laatste jaren aan aandacht. Waar de focus in eerste instantie lag op de inrichting en milieukwaliteiten van de fysieke leefomgeving – denk aan luchtkwaliteit, veiligheid en hygiëne – wint het inzicht terrein dat ook aspecten als beweging, ontmoeting, meedoen en dagelijks functioneren van grote invloed zijn op het welzijn en de gezondheid van wijk- en dorpsbewoners (positieve gezondheid). Tegelijkertijd leven in steeds meer huishoudens mensen met een kwetsbare gezondheid, met een hoger risico op een ernstig ziekteverloop, zien we groeiende verschillen in gezondheid en levensverwachting tussen gebieden en wijken en staan we voor de grote opgave mensen te helpen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Kortom, werken aan een Gezonde Leefomgeving is zowel in sociaal, fysiek als economisch opzicht een strategische sleutelopgave voor gemeenten en regio’s.

In de lunchlezing vertellen Sjors de Vries en Anna Herngreen van RUIMTEVOLK hoe je ruimtelijk beleid op verschillende schaalniveaus (omgevingsvisie, wijk- en dorpsplannen, programma) kunt inrichten als vliegwiel voor gezonde wijken en dorpen. Centrale vragen die aan de orde komen zijn: Hoe integreer je gezondheid onder de Omgevingswet in ruimtelijke beleid? Wat werkt en wat werkt niet? Ook vertellen ze hoe je met planprocessen een vliegende start kunt maken.

Marloes van der Klauw en David Dooghe van TNO gaan specifiek in op onderzoeksresultaten met betrekking tot de vertaalslag van gezondheid en zorg naar de inrichting van de leefomgeving. Aan het einde van de sessie is er ruim de gelegenheid voor vragen en het uitwisselen van voorbeelden.

De bijeenkomst wordt georganiseerd voor overheden, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en biedt plek aan maximaal 25 deelnemers, om daarmee volop ruimte te bieden voor vragen, gesprek en inspiratie. 

Tijdstip: donderdag 8 april van 12.00 – 13.30u

Update 6 april 2021: helaas is aanmelden niet meer mogelijk. We hebben het maximum aantal deelnemers bereikt.

Artikelen & blogs

Onze werkplaats in Utrecht

Onze werkplaats bevindt zich op de meest centrale plek van Nederland, in Jaarbeurs Innovation Mile, de innovatiehub en co-workingspace van de Jaarbeurs.