Actueel

Eeuwige Bron krijgt Eo Wijers prijs 2019-2020

Nadat het voorstel De Eeuwige Bron eerder al de regionale winnaar was in Twente, is het plan nu ook tot landelijke winnaar van de EO Wijers prijsvraag gekroond. Na twee dagen jureren trok de landelijke jury een kraakheldere conclusie. Voor een doorbraak in het denken over het platteland zijn twee onderwerpen van belang: de hervorming van ons watersysteem en het raadsel van de governance. Dat is precies waar De Eeuwige Bron op inzet.

De Eeuwige Bron is een concept voor een nieuw waterwin-landschap waarin bodem en water leidend zijn voor de inrichting en het gebruik van een gebied en daarmee een essentiële bouwsteen vormen voor de omslag naar een circulaire landbouw. Het idee van een eeuwig schone drinkwaterbron is hierbij steeds richtinggevend. In plaats van grondgebruikers af te houden in het wingebied of aan strenge regels te binden, laat De Eeuwige Bron zien welke kansen het biedt om met hen samen te werken en hun aanwezigheid in het gebied te benutten. In dit landschap zorgen ingrepen in het watersysteem dat hetzelfde water meerdere keren door het gebied stroomt en op verschillende plekken tot meerwaarde leidt. Zo is er het hele jaar door voldoende water beschikbaar, voor de landbouw maar ook voor drinkwaterwinning.

Uit het juryrapport: “De jury noemt het plan compleet en uitvoerbaar. Dat laatste blijkt uit de vernuftige ideeën over hoe zo’n eeuwige bron gerealiseerd, ingericht en beheerd kan worden en waarbij, al gebruiken de inzenders de term niet, commonachtige organisatievormen voor de hand liggen. De coalitievorming bevindt zich in een vergevorderd stadium en de jury roemt de wijze waarop waterbedrijf Vitens boeren, natuurorganisaties en waterschap betrekt.”

Het plan De Eeuwige Bron is ontwikkeld in samenwerking met H+N+S Landschapsarchitecten, Vitens en Roosemalen&Savelkoul. Momenteel is het plan ook te bezichtigen als onderdeel van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, Droogte in de Delta, die nog tot 19 oktober staat.

De EO Wijersprijsvraag is een regionale ontwerpprijsvraag voor bovenlokale vraagstukken. De huidige editie heeft als thema ‘Verrukkelijk landschap: naar een aantrekkelijk en vitaal platteland’, waarin de jury zocht naar vernieuwende en intelligente visies voor de toekomst van het landelijk gebied.

Artikelen & blogs

Onze werkplaats in Utrecht

Onze werkplaats bevindt zich op de meest centrale plek van Nederland, in Jaarbeurs Innovation Mile, de innovatiehub en co-workingspace van de Jaarbeurs.